Strijkinstructie
Het aanbrengen van een patch is op zich een eenvoudig klusje. Echter is het wel belangrijk om de informatie op deze pagina goed door te nemen zodat je niet onverhoopt je kleding beschadigd. ILOVEPEEENRIJK.nl is in geen enkel geval aansprakelijk voor schade als gevolg van het aanbrengen van patches. Het bevestigen van patches is altijd geheel op eigen risico.
Wat heb je nodig?
- Patch
- Kledingstuk waarop je de patch wilt bevestigen
- Bakpapier/zakdoek/theedoek (Let op dat deze doek de temperatuur ook aankan!)
- Strijkijzer (of kledingpers)
- Ondergrond zoals een strijkplank
Het bevestigen van de patch
- Zet het strijkijzer aan en stel het in op de juiste temperatuur, laat het strijkijzer eerst de juiste temperatuur bereiken. Zet de stoomfunctie van je strijkijzer uit.
- Plaats je kledingstuk waarop je de patch wilt bevestigen op de ondergrond zoals de strijkplank.
- Strijk het kledingstuk op de plaats waar de patch moet komen om zo het kledingstuk voor te verwarmen.
- Plaats de patch op de gewenste plaats op het kledingstuk.
- Bedek de patch met een bescherming. Dit kan bakpapier zijn, maar ook een zakdoek of (oude) theedoek. Hiermee bescherm je de patch en de omliggende stof van het kledingstuk. Wanneer je het kledingstuk binnenstebuiten strijkt, plaats je de beschermlaag tussen de patch en het oppervlak (van de strijkplank) zodat ook deze niet beschadigd. LET OP! De Gouwe pee patch kan enkel binnenstebuiten worden gestreken. Ook met een beschermlaag erover kan de plastic laag van het fotolijstje beschadigen. Bij het gebruik van een (dikke) theedoek, kan de temperatuur minder goed doordringen in de patch. Hierdoor kan het zijn dat je langer moet strijken.
- Strijk met enige druk en met een draaiende beweging over de gehele patch. Dit doe je zo’n 50-60 seconden. Let op dat je de patch niet verplaatst met de duwende beweging.
- Laat de patch afkoelen. Hierdoor kan de lijm laag weer harden en hechten aan de stof.
- Zodra de patch is afgekoeld, controleer je of deze goed vast zit aan de kleding. Wanneer dit niet het geval is, kun je het kledingstuk opnieuw zo’n 30 seconden strijken. Dit kan nu ook binnenstebuiten. Hierna is het belangrijk om het kledingstuk en de patch opnieuw te laten afkoelen.
Temperatuur
De leverancier geeft aan dat tests hebben uitgewezen dat het verhitten van de patch tot 160°C voor 50 seconden het meeste hechtkracht oplevert. Hierom is het belangrijk dat de patch en dus ook de omringende stof deze temperatuur aankan. Het is dus altijd belangrijk om eerst te controleren of de stof waarop je de patch wilt bevestigen bestand is tegen deze temperaturen.
De temperatuur van 160°C bereik je meestal op je strijkijzer tussen de standen zijde/polyester/wol (2 stippen) en katoen (3 stippen). Zo staat zijde/polyester/wol voor ongeveer 148°C en katoen voor ongeveer 204°C. De temperatuur van 160°C ligt daarom dus dichter bij zijde/polyester/wol dan bij katoen. Deze temperatuur kan natuurlijk per strijkijzer verschillen en zodoende dient deze informatie enkel als indicatie.
De kleefkracht treed op door het smelten van de lijm laag waarna deze hecht aan de structuur van de stof. Bij het kiezen voor een lagere temperatuur kan de lijm laag dus wel een beetje smelten en hechten, maar zal dit niet de optimale hechting geven.
Ondergrond
Het aanbrengen van patches is enkel mogelijk op stoffen. Het bevestigen op leder en plastics kan niet door middel van verhitting (strijken). Gebruik in dit geval bijvoorbeeld een textiellijm of steek de patch vast met naald en draad.
Controleer het label
Kijk altijd voordat je begint met strijken het label. Op het label staat zowel het wasvoorschrift, maar ook het strijkvoorschrift. Op basis hiervan kun je vooraf controleren of je het kledingstuk kunt strijken en hoe warm.
Vaak is carnavalskleding niet gemaakt van 100% katoen. Het kan gemaakt zijn van een kunststof zoals polyester of nylon. Deze stof kan vaak niet zo warm worden gestreken. Let hier dus goed op.
Betekenis strijksymbolen
Icoon | Betekenis | Oplossing |
---|---|---|
Strijkijzer met kruis |
Het kledingstuk kan/mag niet worden gestreken. Het is dus niet mogelijk om de patch op het kledingstuk te bevestigen door middel van het strijkijzer. | Oplossing: Gebruik textiellijm of stik de patch vast met naald en draad. |
Strijkijzer met één stip |
Het kledingstuk kan/mag enkel op lage temperaturen worden gestreken (tot 110°C) | Oplossing: Gebruik textiellijm of stik de patch vast met naald en draad. |
Strijkijzer met twee stippen |
Het kledingstuk kan/mag enkel op middelhoge temperaturen worden gestreken (tot 150°C). Op hogere temperatuur strijken kan schade veroorzaken. | Hoewel de kleefkracht mogelijk niet optimaal is, kun je de patch bevestigen door een temperatuur in te stellen van 150°C. Mocht de patch niet hechten gebruik dan een textiellijm of stik de patch vast met naald en draad. |
Strijkijzer met drie stippen |
Het kledingstuk kan/mag heet worden gestreken (tot 200°C). | Je kunt het kledingstuk strijken zoals in de instructie. |
Algemene tip
Strijk de patch op de positie waar je hem wilt bevestigen via de voorzijde*. Wanneer de patch nog niet helemaal is gehecht, strijk dan de stof ook binnenstebuiten. Hierdoor hoef je niet de hele patch opnieuw te verwarmen, maar verwarm je via de stof die dichter op de lijm laag zit. Hierdoor zal je patch beter hechten.
*) Let op! De Gouwe pee patch moet altijd binnenstebuiten worden aangebracht. Bij het strijken/verhitten van de voorzijde kan het kunststof fotolijstje beschadigen.
Wassen
Het kledingstuk zal mogelijk ook een keer gewassen moeten worden. Was het kledingstuk daarom niet warmer dan 40°C en bij voorkeur binnenstebuiten. Doe het kledingstuk niet in de droger, maar droog het bijvoorbeeld op een wasrek. Laat de patch na het wassen los? Volg dan opnieuw de strijkinstructies om de patch (gedeeltelijk) opnieuw vast te maken.
Tips
- Wil je zeker zijn dat je de patch niet verliest? Steek hem dan nog even vast met een paar steekjes met naald en draad. Zo kan hij nooit van je kleding losraken.
- Twijfel je of dat de stof van je kledingstuk de temperatuur van het strijkijzer aankan? Gebruik dan textiellijm, zodat je niet met hitte je kledingstuk kunt beschadigen.
- Textiellijm is goed te verkrijgen en hoeft niet van een specifiek merk te zijn. In Dongen kun je het bijvoorbeeld vinden bij HEMA of bij ACTION. Gebruik de lijm volgens de gebruiksaanwijzing. We hebben de patches niet getest met deze lijm!